Confidențialitate vs. intimitate

Identificarea informațiilor cu caracter privat și a celor confidențiale

În oceanul de informații diverse pe care le colectăm sau le utilizăm în activitatea economică sau cea strict personală suntem adesea puși în situația de a selecta informația în funcție de interesele personale specifice. Din păcate cultura noastră națională nu conține un asemenea element de educație care să inhibe tendința de a procesa informații care în mod evident nu au nici o legătură cu persoana noastră. Din contră chiar, cu cât avem acces la informații cu atât suntem mai dornici să procesăm mai mult și să facem cunoscute rezultatele celor din jur care, în mod evident le vor procesa și transmite mai departe.

Pentru a simplifica lucrurile voi împărți informațiile în trei mari mulțimi:

  • – mulțimea informațiilor publice care conține informații utile unui număr mai mare de utilizatori care să formeze un grup de persoane fără a putea fi totuși identificat în mod distinct;
  • – mulțimea informațiilor confidențiale care conține informații utile unui număr restrâns de utilizatori îndreptățiți să utilizeze aceste informații;
  • – mulțimea informațiilor cu caracter personal care conține informații despre o anumită persoană.

Modul nostru de viață ne forțează să interacționăm, să schimbăm informații între noi, să colaborăm. Procesăm informații fără a fi conștienți din care mulțime luăm informațiile iar apoi rezultatele le introducem după criterii strict personale. Pentru acest proces se crează reguli, criterii, legi, dar acestea nu sunt respectate. Fără a fi autorizate să facă acest lucru sau chiar persoane autorizate iau informații dintr-o mulțime și le depozitează în altă mulțime. Evident că s-a încercat corectarea greșelilor dar  mai mult s-au încurcat lucrurile. Astfel că informațiile sunt atât de amestecate încât mulțimile au rămas doar un concept frumos și inutil.

Sigur, avem instituții care protejează, reglementări privind drepturi dar în final totulse reduce la modul de utilizare al informației de către fiecare dintre noi, la modul cum protejăm aceste informații sau cum le transmitem mai departe.

Astăzi voi interacționa cu foarte multe persoane. Mă aștept ca acestea să știe ce au de făcut cu informațiile pe care le transmit. Unele sunt informații personale, altele sunt confidențiale dar majoritatea sunt publice. Chiar și informațiile publice trebuie procesate cu grijă.

Tu te ridici la înălțimea așteptărilor mele? Sau ai impresia că toate informațiile sunt publice și ai dreptul să le accesezi?

Hits: 5

0