Inteligența Artificială și corectitudinea politică

 

Despre cât de inteligent ești dacă ești de vânzare

Cu ceva timp în urmă participam la ceremonia de primire a bobocilor de clasa zero în încăperea unde pentru cinci ani aceștia își vor desfășura activitatea și unde în fiecare zi vor exersa procesul de cunoaștere și învățare. Acest proces avea deja la bază un trecut de mai mulți ani în care părinții au urmărit cu atenție împreună cu persoanele împuternicite să-i îndrume pe copii, dezvoltarea lor fizică precum și dezvoltarea intelectuală.

De la început am remarcat inteligența nativă a copiilor noștri, ba chiar am și exagerat un pic în fața bunicilor sau a celor care întâmplător erau în poziția să ne asculte. Am fost atenți la inteligența cățelușilor, pisicuților, delfinilor sau a altor vietăți dar niciodată nu am îndrăznit să ne comparăm odraslele pentru că de departe le consideram cele mai inteligente.

Din păcate de curând s-a născut Inteligența Artificială IA, defapt s-au născut mai multe, iar părinții se îngrijesc extrem de meticulos de viitorul lor. Au fost botezate, cu nume de rezonanță feminină, primesc cetățenia statelor în condiții speciale, pe scurt sunt vedete globale printr-o discriminare pozitivă ar spune cei pentru care corectitudinea politică a devenit un mod de viață.

IA este în prim plan, răspunde ziariștilor cu nonșalanță la întrebări ușor de intuit, ne dezvăluie viitorul și este superioară față de oponenții săi umani. Este atât de …, putem completa orice superlativ, încât nu i-am găsit încă o definiție pe baza căreia să o pot identifica, astfel încât dacă ne vom întâlni și nu o voi recunoaște să nu-i rănesc sentimentele sau stima de sine.

Prin urmare dacă tot am umanizat Inteligența Artificială și are deja drepturi, cred că părinții trebuie să respecte aceleași reglementări sociale. Să trecă de sistemul educațional fără update-uri sau upgrade-uri, unde consider că sistemul românesc este de departe cel mai plin de provocări pentru o asemenea inteligență. Să depindă de serviciile prestate de stat și să plătească taxe și impozite. Să asculte promisiunile politicienilor, cu aplicare globală, să lupte pentru drepturi și să-i fie recunoscute în justiție.

Apoi, dacă trece de toate aceste circumstanțe în care un copil trebuie să-și dezvolte inteligența, poate să treacă drept subiect de comparare cu o persoană umană. Până atunci, eu văd doar un soi de marketing agresiv al unor părinți gata să-și vândă copii. Mai este posibil așa ceva în secolul nostru? Firește că nu includ România.

În concluzie dacă tot promovăm corectitudinea politică, cred că este bine să avem inteligențe artificiale cu nume masculine, adepte a mai multor religii, cu diferite orientări politice și sexuale, cu componente de la mai mulți producători pentru evitarea unui monopol. Fără nepotisme și corupție să se nască în toate țările și să crească în țara lor, să-și cunoască tradiția și obiceiurile. La final, să-și facă un CV și să aplice pentru o slujbă.

După parcurgerea etapelor de mai sus, poate și zic poate, Inteligența Artificială IA se va dezvolta corect, sigur, echilibrată, conștientă de rolul ei, lipsită de invidie sau aroganță, gata să lucreze cu colegul uman.

Azi, din punctul meu de vedere, Inteligența Artificială IA încă nu s-a născut și din respect pentru copiii noștri și umanitate merită să ne gândim la niște criterii de recunoaștere a acesteia. Să aplicăm și în acest caz corectitudinea politică și să nu-i discriminăm pe cei mai slabi sau mai puțin inteligenți.

Hits: 3

0