Subminarea Auditului Intern strategie generală a marilor companii

Cum să mimezi responsabilitatea și să exploatezi oportunitatea

Atitudinea dictatorială a marilor companii nu s-a născut din neant, ea este moștenirea genetică a unei istorii tumultuoase și a recunoașterii selective bazate pe realizări spectaculoase folosind ca unitate de măsură valoarea monetară și puterea pe care o dobândești atunci când ajungi în poziția de a schimba destine.

Dar până să jungă în această poziție companiile pleacă de jos, sunt umile și urmăresc satisfacția clientului, apoi sunt responsabile și au o cultură organizațională, declară că sunt gata să implementeze guvernanța corporatistă, devin modele de urmat și dintr-o dată un mare scandal iese la lumină și ni se arată fața reală a celor care ne-au înșelat cu bună știință.

Bineînțeles, toți sunt promotorii valorilor morale, apărătorii principiilor sănătoase, profesioniști sfătoși în conferințe plicticoase și manageri premiați de comitete ad-hoc. După fiecare criză, după fiecare scandal se mai adaugă câte un câine de pază, pentru ca toate acestea să nu se mai întâmple. Dar unde sunt câinii de pază?

Președinte și CEO al Institutului Auditorilor Interni, Dl. Richard F. Chambers, publică un articol despre premeditarea cu care marile companii recurg la subfinanțarea activității de audit intern ca metodă de subminare a activității. Este evident că un câine flămând este preocupat în principal să-și procure hrana zilnică și apoi să apere ceea ce se presupune că trebuie să apere.

Masculul alfa al haitei de câini se pare că și-a pierdut mirosul fin și mușcătura viguroasă iar de la înălțimea mormanului pe care șade cocoțat, îmi pare că mai degrabă urlă la lună. Din moment ce haita se destramă, fiecare câine e pe cont propriu, își caută stăpân și-și exersează muscăturile pe propriile membre. Și ca orice câine urlă la auzul sirenei ambulanței.

E bine să-i crezi pe cei care mimează că-ți vor binele dar mai sigur este să fie câte un câine de pază, unul pentru ei să nu sară gardul și unul pentru tine să nu-ți intre în curte.

 

Citește aici întregul articol.

Citește aici biografia Dl. Richard F. Chambers.

 

https://iaonline.theiia.org/blogs/chambers/2015/undermining-internal-audit-with-low-cae-pay-is-no-accident

https://na.theiia.org/about-us/Public%20Documents/Chambers%20Bio.pdf

https://na.theiia.org/about-us/Pages/IIA-Leadership.aspx

 

Hits: 2

0